Τι είναι το cross training

Η κυκλική ή διασταυρούμενη προπόνηση, όπως μπορεί να μεταφραστεί ελεύθερα το cross training, αφορά μια μέθοδο προπόνησης όπου εναλλάσσονται οι ασκήσεις και οι μύες που χρησιμοποιούνται κάθε φορά. Συνήθως, δηλαδή, χωρίζεται το πρόγραμμα σε σταθμούς, όπου κάθε σταθμός έχει μία ή παραπάνω ασκήσεις που ασκούν διαφορετικές μυϊκές ομάδες κάθε φορά. Με τον ίδιο όρο βέβαια μπορεί να συναντήσεις και τον αθλητή που αλλάζει κάποιες προπονήσεις μέσα στην εβδομάδα, όπως, για παράδειγμα, τον δρομέα που κάνει κολύμβηση και yoga στο πλαίσιο της προπόνησής του. Και αυτό έχει πολλά οφέλη, εμείς όμως θα σταθούμε στο πρώτο κομμάτι.

Τι προσφέρει το cross training

  1. Φωτιά στο μεταβολισμό: Με αυτό τον τρόπο προπόνησης μειώνουμε το παθητικό διάλειμμα του ασκούμενου, κρατώντας ψηλά τις καρδιοαναπνευστικές απαιτήσεις, δηλαδή τον αερόβιο μηχανισμό ή, με άλλα λόγια, το cardio. Δίνουμε όμως και διάρκεια στη προπόνηση, καθώς οι μύες μας έχουν χρόνο να ξεκουραστούν, καθώς γυμνάζουμε την ίδια στιγμή άλλη μυϊκή ομάδα.
  2. Αποφυγή της ρουτίνας στην άσκηση: Σημαντικό επίσης πλεονέκτημα αυτού του είδους γυμναστικής είναι η ποικιλία στο καθημερινό πρόγραμμα ασκήσεων. Όταν σε μια προπόνηση γυμνάζεις όλο σου το σώμα, η εναλλαγή των μυϊκών ομάδων καθιστά την προπόνηση πιο ευχάριστη και δύσκολα θα το βαρεθείς.
  3. Διόρθωση μυϊκών ανισορροπιών: Με αυτή τη μέθοδο άσκησης εσύ και ο προπονητής σου έχετε την πολυτέλεια να ρυθμίσετε τις ασκήσεις έτσι ώστε να δίνετε έμφαση στα μέρη που το σώμα σου έχει περισσότερο ανάγκη. Αντίθετα, μπορείτε να δώσετε έμφαση στις μυϊκές ομάδες που δε χρησιμοποιείς στην κύρια αθλητική απασχόληση ή ακόμα και στην καθημερινή σου απασχόληση, τον τρόπο που εργάζεσαι. Η διορθωτική γυμναστική για τη στάση του σώματος και τη βελτίωση μυϊκών ανισορροπιών μπορεί εύκολα να βρει θέση σε ένα πρόγραμμα cross training.

Μη διστάζεις να εντάξεις τη μυϊκή ενδυνάμωση στο πλάνο γυμναστικής σου, αφού, πέρα από τα λειτουργικά και φυσιολογικά οφέλη, σε συνδυασμό με σωστή διατροφή θα δεις πολλές αλλαγές και στην εμφάνισή σου.

gdpr-image
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.